Advies van dr. Luc Itterbeek vanuit de BCAT medische cel

Beste basketbal familie,

In deze contrastrijke periode waar we tussen de mondkapjes en de zomerse temperaturen op onze honger blijven zitten wat het dribbelen met de bal betreft, is er vanaf 18 mei toch beetje goed nieuws … sporten in openlucht.

De veiligheidsraad gaf een positief advies over de heropstart van sport in openlucht, dus voorlopig is basketten binnen nog absoluut niet aan de orde, maar kan in beperkte mate terug gesport worden buiten. Als medische cel van BCAT vinden we het dan ook zeer fijn dat jullie toch al voor een deeltje teruggaan kunnen proeven van deze fantastische sport. Opgepast er zijn wel redelijk wat beperkingen en veiligheidsmaatregelen getroffen.

Sporten is en blijft in deze moeilijke periode een ideale manier om gezond te blijven en kan een belangrijke uitlaatklep zijn om met deze stress om te gaan. We weten ook dat ons immuniteitssysteem veel beter werkt als we regelmatig kunnen bewegen. Gelukkig voor onze kinderen heeft het Covid 19 virus het bijna nooit erg gemunt op onze jeugd. Maar dit betekent niet dat we niet voorzichtig moeten zijn voor onszelf en anderen. Dus héél belangrijk om tijdens het sporten enkele belangrijke regels te blijven respecteren:

We houden 1,5m afstand; was je handen en onderarmen met zeep voor en na het basketten; je kan geen gebruik maken van kleedkamers; je komt net op tijd aan voor de training en vertrekt onmiddellijk na de training (voor het nakeuvelen na de training is er helaas nog geen mogelijkheid); ouders/fans en vrienden mogen niet ter plaatse blijven kijken.

Zo je één van onderstaande klachten hebt kom je niet naar de training maar neem jij of je familie telefonisch contact op met je huisarts.

Koorts, droge hoest, vermoeidheid, pijn in het lichaam, keelpijn, diarree, hoofdpijn, aangetast smaak- of reukvermogen, huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen, kortademigheid of ademhalingsproblemen, pijn of druk op de borst of aangetast spraak- of bewegingsvermogen.

We proberen met de medische cel de nodige deskundige informatie door te geven aan het trainersteam en de hele omkadering opdat de spelers de komende periode op een zo veilige en verantwoorde manier aan het werk kunnen.

We hebben in samenspraak met de sportieve cel ook besloten om geen outdoor-trainingen in de maanden mei en juni te organiseren voor onze jeugdploegen. We kijken naar indoor-oplossingen vanaf juli en wachten de verdere richtlijnen van de veiligheidsraad af. Dus nog even geduld voor de gewone indoor groepstrainingen.,Momenteel is er ook overleg met de beide gemeentes over de veilige inrichting van de sportfaciliteiten.

Momenteel zijn we wel de medische screenings aan het organiseren en hopen hierover spoedig te kunnen communiceren.

Ik wens jullie mede namens de hele medische cel allemaal een goede gezondheid toe en hoop dat iedereen in deze periode ook de nodige energie kan vinden in de kleine, fijne neveneffecten die dit virus soms ook in positieve zin met zich meebrengt.

 

Met sportieve groet,

Luc Itterbeek, sportarts

Zo jullie nog vragen hebben voor de medische cel kunnen jullie email sturen naar medischecel@bcat.be