Joris Swillen volgt Toon Labbeke op bij BCAT

BCAT ging op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor het A-team dat nu voor het tweede seizoen aantreedt in 1landelijke. Huidig coach Toon Labbeke gaf na vele jaren met voornamelijk dezelfde spelersgroep te kennen dat hij het ‘seizoen teveel’ wilde vermijden. Hij neemt afscheid op 13 april met een thuisduel tegen leider Kortrijk en wordt dus volgend seizoen opgevolgd door Joris Swillen.

Labbeke was al eerder 7 jaar onafgebroken bij de club actief als coach van de A-ploeg en trok in 2011 naar Erembodegem (3enat). Hij keerde in 2015 terug naar BCAT waar hij promoveerde naar 1landelijke. In die tijd bouwde hij een stabiele spelersgroep uit die zijn plaats verdient op het hoogste Vlaamse niveau.

Ik kwam terug thuis na een aantal omzwervingen en werkte 4 jaar met veel enthousiasme aan de opmars van een jonge spelerskern. Ik merk dat het nu tijd is voor vernieuwing en neem in optimale verstandhouding afscheid van de club. Met financieel beperkte mogelijkheden was het een hele uitdaging waar ik nu fier op terugkijk. Momenteel bekleden we een 9e plaats in de rangschikking en gaven de meeste spelers te kennen dat ze willen blijven wat ook goed is voor de stabiliteit waar de club naar streeft en gekend voor is, aldus Toon.

De sportieve cel van BCAT stelde een profiel op van de opvolger en kreeg ook al snel enkele kandidaturen binnen. Na een selectieronde viel de keuze op Joris Swillen. Deze 55-jarige coach is geen onbekende in het Belgische basketbal. In meer dan 30 actieve seizoenen was hij actief op landelijk en nationaal niveau bij o.a. Wilsele, St Truiden en Beringen. Zijn laatste opdracht was bij Bavi Vilvoorde waar hij 3 seizoenen lang in top division 2 actief was. Hij koos daarna voor een sabbatjaar waarbij hij zich toespitste op een andere uitdaging die zijn pad kruiste in 2017: die van Directeur Sportkaderopleiding bij Basketbal Vlaanderen.

Joris Swillen: ‘Ik ken voorzitter Mark Bogaert al meer dan 20 jaar en ook BC Asse Ternat is geen onbekende voor mij. We werkten dit seizoen al samen aan de organisatie van een trainerscursus en dus kwam ik regelmatig in contact met de club. Toen de positie als hoofdcoach vrijkwam, voerde ik enkele gesprekken met de sportieve cel en zag ik de ploeg ook verschillende keren aan het werk.’ Als directeur sportkaderopleiding ben ik verantwoordelijk voor de organisatie en inhoudelijke ontwikkeling van de trainerscursussen in het basketbal. Dat maakt dat mijn agenda al stevig beheerst wordt door basketbal. Maar ik miste de actie langs de zijlijn. Bovendien ligt de grote uitdaging of ik mijn basketbalvisie kan brengen met 2 trainingen per week. Persoonlijk ben ik een regime van 3 trainingen gewoon, maar deze combinatie is wel realistischer. Ik tref een stabiele spelerskern aan waar ik mee aan de slag wil. Coach Labbeke bouwde al stevige fundamenten met deze groep waar ik graag een verlengstuk wil aan breien alsook talentvolle jongeren verder helpen ontwikkelen.’

‘Gesprekken met de huidige spelerskern zijn ingepland en er wordt alvast werk gemaakt van de vervanging van Jimmy Hendrickx die afscheid neemt van basket op hoog niveau. Een klepper als Jimmy vervangen is geen evidentie, maar we zijn in gesprek met een aantal spelers die hem kunnen opvolgen’, aldus Rigo Gielen, eveneens ex-speler en lid van de sportieve cel.