Tom Vrijders volgt Toon Labbeke op als coach van het A-team.

Toon Labbeke was al een hele tijd bij BCAT actief als coach van het A-team. Hij reed de afgelopen 10 jaar een prima parcours en bracht een stabiele spelersgroep naar 1e landelijke met bescheiden middelen. Met een sterke organisatie en tactisch basketbal behaalde hij telkens resultaten.

Het seizoen 20-21 begon veelbelovend met Bart Samaey als versterking onder de borden en de terugkeer van Kevin Anneessens. Het team werkte een sterke voorbereiding af en toonde zich daar de evenknie van teams in TDM2 zoals Willebroek en Leuven. De competitie werd goed ingezet met een vlotte overwinning in Limburg en een nipte nederlaag tegen een zeer sterk Brugge, dat zich profileerde als titelkandidaat.

Die laatste match dateerde dus van begin oktober en sindsdien lag de competitie stil. Tot dan was het wachten op een mogelijke heropstart van de competitie. Maar Basketbal Vlaanderen besliste recentelijk dit niet te doen. Dat maakte dat iedereen een kruis moest maken over dit seizoen en dus begon de voorbereiding van seizoen 21-22 zeer vroeg.

Coach Labbeke vroeg wat bedenktijd en liet de club deze week weten dat hij een rustperiode wil inlassen. In overleg met Toon werd de opvolging al snel verzekerd met de aanstelling van Tom Vrijders. Beide coaches kennen en respecteren elkaar al heel lang en dat resulteerde in een goeie samenwerking de afgelopen seizoenen waarbij Tom vaak fungeerde als assistent coach. Daarnaast heeft hij de afgelopen 2 seizoenen met de U18 A ploeg ook schitterend werk verricht.

De 36-jarige Assenaar zal dus vanaf volgend seizoen zich enkel focussen op het A-team en voerde de afgelopen week verkennende gesprekken met de spelers. Bart Samaey liet al eerder weten dat hij richting Falco wilde trekken, nu hij ook verhuisd is van Asse naar Eke.

Toon Labbeke: Ik geloofde echt dat we met dit team hoge ogen konden gooien maar omstandigheden verhinderden het. Dit is nu al de derde maand zonder basketbal en ik mis het niet echt. Ik kijk met niets dan positieve herinneringen terug maar wil graag m’n focus wat verschuiven. Ik sta erop het hele bestuur, de spelers, kine Alexander en ook ploegbegeleider Walter te bedanken voor de samenwerking. Enkel bomen komen elkaar niet tegen en ik blijf de club uiteraard volgen. Tom is de geknipte opvolger en hij heeft me ook al om advies gevraagd voor het komende seizoen. Ik zal zeker langs de zijlijn het team volgen van zodra het kan, maar deze keer aan de andere kant ervan, met wat minder stress“. 

Ik hoefde niet lang na te denken om deze uitdaging aan te gaan. Ik heb m’n hele jeugd bij Asse gespeeld en ook als jeugdcoach heb ik hier altijd mijn kansen gekregen. Al enkele jaren maak ik ook deel uit van de sportieve cel van de club, samen met Rigo Gielen, Kris Dee, Dennis Willegems, Bart Boddin en voorzitter Mark Bogaert. 1e Landelijke blijft een zeer uitdagende reeks en teams als Brugge en Boom zijn teams met andere budgetten dan ik hier ter beschikking heb. Maar het DNA van BCAT ken ik zeer goed en dus wil ik dat we onze rol als underdog met een sterke thuisreputatie gaaf houden. De gesprekken met spelers verlopen gunstig. De spelers kennen mij en ik hen, wat alle gesprekken makkelijker maakt. Zelf heb ik veel opgestoken van Toon en zal ik stilaan ook mijn eigen accenten gaan leggen. Maar er ligt al een zeer goeie basis waar ik kan verder op bouwen.” aldus Tom Vrijders.