Waarom bekerfinales bij de jeugd een gevolg maar geen doel zijn

BCAT stootte met maar liefst 3 ploegen door naar de bekerfinales van Vlaams-Brabant. De Dames A (tegen Haacht) en U14 (tegen Rode Leeuwen) wonnen de beker en de U12 verloor de finale van Leuven. Een bekerparcours is altijd interessant en levert in een seizoen extra wedstrijden op met inzet. De loting en vorm van het moment bepaalt de ronde verder.

Bij seniors kan het winnen van een beker een ambitie zijn maar bij jeugd zijn ze meestal een gevolg. Al enkele jaren is BCAT met de jeugdteams een vaste waarde op dit event. Er prijken al een paar in onze (nog niet bestaande) trofeeënkast en dat is een mooie verdienste maar zelden een waardemeter voor sportieve opleiding.

Het enthousiasme en de glimlach van deze jeugdploegen die deelnemen heeft altijd wel waarde en dus is uiteraard iedereen blij met medailles. Het is de visie van de club om ook iedereen te laten meespelen en dat is ook altijd al het geval geweest. We blijven het individuele plezier voorrang geven op winnen ten koste van alles. Het vormen van spelers blijft dus de prioriteit en sterke teamprestaties zijn dus eveneens een gevolg met bekers als gevolg.

BCAT kan nu terugkijken op meer dan 10 jaar basketschool en plukt de vruchten van deze investering de afgelopen jaren. De basics daar toen fixen loont duidelijk op lange termijn en dus wordt de club een vaste waarde op het bekerpodium. Het is het resultaat van intensief werk aan de inhoud, de trainingen, de stages, de medische begeleiding, … Als bestuur kunnen we die mensen en hun tijd en energie niet genoeg benadrukken en er dankbaar voor zijn.

Met de nieuwe competitiehervorming in de stijgers, wordt BCAT in de buurt een unicum. Het zal naast Leuven, Aarschot en Vilvoorde als enige Vlaams Brabantse club een volledige doorstroming op ‘landelijk’ niveau 1 en 2 kunnen garanderen. Maar ook andere ploegen zullen op niveau 3 of 4 ambities koesteren. Nu er niet langer provinciaal maar op basis van afstand zal ingedeeld worden, geeft dit ook een nieuwe dynamiek met nieuwe tegenstanders met zich mee. En daar was vooral nood aan. Wat bekers betreft, dan zou dan weer provinciaal blijven. En… er is nog ruimte in de kast.