Historiek

De roots van BC Asse

In 1955 sloegen enkele Assenaren de handen in elkaar, en startten Asse Basket Club. Initialen waren ABC en het was ook de bedoeling om het ABC van het basket aan te leren. In de jaren ’50 waren enkel sportdisciplines als voetbal en wielrennen aan de orde, en pas in ’55 werden de eerste worpen genomen op de speelplaats van de gemeenteschool in de Neerstraat. Op 6 augustus 1955 kreeg de club het stamnummer 904 toegekend, en nam ze voor het eerst deel aan de competitie ’1956-1957’. Hieronder kan je de aankondiging van de eerste wedstrijd zien. Stichters waren Filip Van Hemelrijck (voorzitter) en Gust Bogaert (Ondervoorzitter). Er werd gestart in primitieve omstandigheden.

Doelen werden zelf gemaakt, en de pleinen helden lichtjes af. Wedstrijden werden jarenlang betwist in open lucht. Eerst op het gemeenteplein, dan op de Markt van Asse en vervolgens op het Arsenaal-pleintje voor de brandweerkazerne. In de zaal van Café Groot Hotel (Nu winkel Succes Man) werden kleedkamers ondergebracht. Nadien verhuisde men naar het Ascanuscollege, de sportballon en tenslotte naar de sporthal van Asse. Zwarte stoffen All Stars en ruw asfalt waren evident, en menig bejaarde spelersrug kan vandaag van de gevolgen meespreken. Sneeuw ruimen en zich wassen met emmertjes koud water waren omstandigheden die veel aan de verbeelding van vandaag overlaten. Dit was pionieren, behelpen met beperkte middelen maar met veel enthousiasme voor de sport. De anekdotes van die tijd zijn nog steeds fenomenaal. Eigen clubbladen zoals het Kadetje waren ermee gespekt. Meer dan 50 jaar wordt er dus gebasket in Asse, en honderden mensen zijn ondertussen gekomen en gegaan in de club. In 1996 werd het 40-jarig jubileum gevierd in Asse met een galawedstrijd.

De roots van BC Ternat In 1973 besloten een aantal oud-leerlingen en studenten van de school Kruikenburg een basketploegje op te richten. Na een aantal nachtelijke vergaderingen was het een feit. De ploeg startte onder de naam BC Kruikenburg Ternat. De sporthal van de school was onze thuishaven voor trainingen en wedstrijden. Onder impuls van onze eerste trainer en later voorzitter De Schampheleer Dolf begonnen we twee maanden voor aanvang van de competitie aan het basketavontuur. Sommigen van ons hadden zelfs nog geen basketbal van kortbij gezien! De eerste wedstrijd in het toen nog vervallen Zuidpaleis (foto 2) tegen Pagodes Brussel eindigde op 90-20 (in hun voordeel uiteraard). De 20 punten werden allen gemaakt door onze veteraan Dolf. Ons eerste seizoen behaalden we met onze eerste ploeg welgeteld twee overwinningen die echter gevierd werden als waren we kampioen. We waren welgeteld met 14 spelers die zowel de reserve als de eerste wedstrijd moesten spelen. Het seizoen erop slaagden wij mits een versterking te promoveren naar 3e provinciale. De seizoenen daarop stegen en daalden we met de regelmaat van een klok. Toen de volleybalsport in Kruikenburg zijn jaren van glorie kende waren we door gebrek aan trainingsmogelijkheden verplicht om onze trainingen in openlucht (Sint-Agatha-Berchem) en onze wedstrijden op de markt van Ternat af te handelen. In de jaren ’80-‘90 besloten we om ons eens deftig te versterken. Van Asse (inderdaad toen al was er een soort samenwerking) kwamen er een aantal spelers over, waarmee we naar 2e provinciale stegen. Daarna kwam de periode waarin we een zodanig sterke ploeg kregen die 60 wedstrijden achtereen won en die van 2e provinciale naar 3e nationale steeg. Ondertussen hadden een aantal mensen een jeugdwerking opgestart. Na de vette jaren kwamen ook de magere jaren!

De geboorte van een nieuwe fusieclub

In 2002 werden de handen in elkaar geslagen. Beide clubs zagen voordeel in een samenwerking en dus werd een nieuwe structuur uitgebouwd die nog altijd aan het groeien is. Onder impuls van John Vander Mijnsbrugge en Jean-Paul Delcourt werd een nieuw bestuur samengesteld om de fusieclub op te starten. De club bouwde een nieuwe visie uit die meer op jeugdwerking steunde en door de prima samenwerking met beide gemeentes kan de club vandaag over een mooie sportinfrastructuur en breed draagvlak beschikken.