Kwetsuren en attesten

BCAT beschikt sinds enkele jaren over een medische cel. Die bestaat uit verschillende specialisten die onze leden helpen om blessures te voorkomen en hen te begeleiden tijdens en na een eventueel sportongeval.

De cel is bereikbaar via medischecel@bcat.be

  • Sportarts Luc Itterbeek – 02 463 31 12 // Brusselstraat 209, 1702 Groot-Bijgaarden
  • Kinesist Paul Meert – 0497 26 21 20 // Bergestraat 70 – 1730 Asse
  • Kinesist Rien Van Asbroeck – 0476 36 84 10 // Doelstraat 58 – 1741 Wambeek (Ternat)
  • Osteopaat Bruno Janssens – 0477 28 79 44  // Lange Haagstraat 62 – 1700 Dilbeek
  • Podoloog Arno Boulpaep – 0479 12 49 91 // Koning Albertstraat 168, 1760 Roosdaal

Spelers dit seizoen geboren in 2004 en 2008 dienen een medische fiche in te vullen en te bezorgen aan het secretariaat. Deze fiche kan u HIER DOWNLOADEN.


Wat te doen na kwetsuren tijdens training of wedstrijd?

Wie aangesloten is bij de club is verzekerd bij Basketbal Vlaanderen. Dit enkel op het moment dat er activiteiten in ploegverband plaatsvinden (trainingen, wedstrijden, tornooien en de verplaatsingen ernaar toe).  Indien men echter deelneemt aan een training in een andere club en/of met een andere ploeg een tornooi speelt en de club daar vooraf niet schriftelijk (e-mail) van op de hoogte heeft gebracht dan geldt deze “clubverzekering” niet! Voor ongevallen tijdens het verplaatsen van en naar training en wedstrijd moet deze gebeuren langs de kortste weg, om dekking te hebben. Een kwetsuur wordt steeds gemeld aan de coach, ploegafgevaardigde én clubsecretariaat (secretariaat@bcat.be).

Waar kan ik de aangifteformulieren vinden?

Aangifteformulieren vind je op deze site door HIER te klikken om het formulier te downloaden van de website van Basketbal Vlaanderen. Laat het invullen door je geneesheer bij aangifte van het ongeval.

Wat moet je aan rekeningen bijhouden?

Dokter en kinesist: bij het bezorgen van doktersbriefjes aan het ziekenfonds melden dat het om een sportongeval gaat. De afrekening bewaren.

Apotheker: vermelden dat het om een sportongeval gaat, waarvoor je verzekerd bent. Afrekening en attest bewaren.

Ziekenhuisfactuur: opleg bijhouden.

Niet gedekt door de verzekering?

Indien zich een nieuw ongeval voordoet vooraleer het genezingsgetuigschrift is opgestuurd kan op geen enkele vergoeding van de verzekering aanspraak gemaakt worden. Prothesen, tapes, verbanden en schade aan brillen. Ogen en tanden zijn vaak niet verzekerd, dus het is aangewezen hier een extra verzekering voor te nemen die aanvult.

Hospitalisatie?

De aangifte wordt door de behandelende geneesheer ingevuld. De rest van de procedure blijft dezelfde. De verzekering komt niet tussen voor onkosten en bijkomende honoraria volgende uit het gebruik van een individuele kamer of kamer met twee bedden.

Hervatten van de training en wedstrijden?

Trainingen en wedstrijden mogen pas hervat worden na genezenverklaring van de dokter. Dit document stuur je na ondertekening van de arts zelf op naar Ethias. Met daarbij : – vermelding van je dossiernummer – alle rekeningen (originelen – er worden geen kopies aanvaard – neem een kopie voor jezelf).


Waar vind ik de attesten van lidmaatschap voor de mutualiteit terug ?

Deze kan je terugvinden via volgende websites:

Christelijke Mutualiteit: CVISIS Printing (bynder.com)

Liberale Mutualiteit: https://www.lm-ml.be/nl/documenten/formulier-terugbetaling-sport

Socialistische Mutualiteit: https://www.fsmb.be/sites/default/files/uploads/AC-AV/voordeel%20sport-fitness.pdf

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds https://www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/