Coaches clinic BCAT ism Smart Mind

Zaterdag verzamelden de coaches van BCAT in de sportloods van Asse voor een uiteenzetting door Ellen Schouppe en Rupert Hoop van de firma Smart Mind. Beide zijn sportpsychologen lichtten de groep toe over hun ervaringen met atleten en teams in de topsport. Rupert was tot voor kort actief bij de jeugd van RSC Anderlecht en bracht een sterk toepasbaar verhaal en workshop over motiverend coachen. Objectief was om coaches tools aan te geven voor motiverend coachen en hoe je daar het juiste klimaat voor kan ontwikkelen. Dit is voor BCAT een centrale waarde en daar willen we volop op inzetten.

Jongeren vormen is een complexe taak geworden op en naast een sportveld en de rol van mentale begeleiding is daarom niet te onderschatten. De coaches kregen een pak inzichten mee naar huis en zullen deze implementeren in trainingen en wedstrijden. Met Smart Mind zal een langere termijn traject bewandeld worden naar begeleiding toe om dit nog meer in onze clubcultuur te verankeren.

Daarnaast gaf Remko Walravens een uiteenzetting over hoe coaches beter kunnen communiceren met scheidsrechters. Remko is actief als speler bij onze U18 A maar is sinds vorig jaar ook scheidsrechter evenals zijn broer Yorben. Hij gaf onze coaches onder andere het belang van non-verbale communicatie mee en hoe overleg best kan verlopen. Dit kadert eveneens in een breder verhaal waarbij scheidsrechters echt meer naar waarde moeten worden geschat. Het korps dunt uit en er zijn steeds minder mensen die deze rol (willen) opnemen. Het is een moeilijke taak waarvoor respect dient getoond te worden en met 12 actieve Youth Officials bij BCAT hebben we er alle belang bij dat onze coaches optimaal samenwerken met scheidsrechters.

Bedankt aan Ellen, Rupert en Remko voor jullie deskundige uitleg.