Uitkijken naar seizoen 24/25

KALENDER EN VROEGE START SEIZOEN

Met al enkele bekerwedstrijden achter de rug start de officiële competitie in het weekend van 7 en 8 September. Vroeger dan anders waardoor de voorbereidingen niet altijd makkelijk verlopen. We stellen vast dat augustus een maand is waar nog veel andere zaken gepland staan op een al goed gevulde familieagenda. Dat maakt dat teams pas laat voltallig zijn en dat het voor onze coaches niet zo makkelijk wordt om een ploeg te smeden. We pleiten dan ook bij Basketbal Vlaanderen om dit opnieuw wat te verlaten en er misschien ook eens 3×3 in te verwerken. We zien dat deze variant ook aan populariteit toeneemt en dus valt er wat te zeggen om 2 competities te runnen die op elkaar kunnen aansluiten. 

26 TEAMS IN COMPETITIE

Basketbal Vlaanderen kondigde net aan dat het in 2023 meer dan 56.508 leden telde en in Wallonië bij de AWBB zijn er ook meer dan 50.000 aangesloten leden. Met de populariteit van de basketbalsport groeit ook onze club. Elk jaar dienen we nu leden te weigeren die op latere leeftijd willen proeven van de sport als beginner. En dat is jammer. We willen iedereen de kans geven om bij ons aan te sluiten maar infrastructuur en coaches hebben een maximale capaciteit. En die is bereikt vanaf de leeftijd van 8 jaar. We proberen met teams in de omgeving zoals BC Opwijk en BC Groot Dilbeek samen te werken maar ook zij hebben dit luxe probleem net zoals vele andere sporten.

Wat de jeugdwerking betreft hebben we nu 5 jeugdploegen in competitie bij de meisjes en daar zit de grootste groei. Hier zit het succes van de Belgian Cats zeker voor iets tussen en ook de gedrevenheid van ons duo Katrien Vercauteren en Eline Dubin dragen bij tot de kwantitatieve en kwalitatieve groei van ons aanbod.

SENIOR TEAMS

Wat de seniors betreft beleefden we een uniek seizoen in 2023/2024.

De 5e plaats van het A-team in het tweede seizoen in Top Division 2 is de beste rangschikking ooit. Even goed doen wordt niet evident en de ambitie is opnieuw om een zorgeloos seizoen af te werken in deze reeks van 2 x 14 teams op nationaal niveau. Het vertrek van Brecht Van Driquelle naar LDP Donza (TDM1) werd opgevangen door nieuwkomers Simon Bizimana (Neufchateau TDM1) en Laurent Sergeant (Leuven Bears B TDM2).  

Het B-Team werd overtuigend kampioen in 1e provinciale na al een paar jaar in de Top 5 te eindigen. Onder nieuwe coach Rigo Gielen werd – na een mindere competitiestart – een knappe reeks overwinningen behaald die nu promotie naar 2e landelijke meebrachten. Met slechts 2 jonge nieuwkomers  – Luka Boulpaep (Houtem L2) en Ilias D’haeseleer (Okapi U18) – wil het team graag zo snel mogelijk het behoud afdwingen. Het rekent daarvoor op het drietal dertigers Bosteels / Borguet / El Hamzaoui aangevuld met jong talent.

Het C-team werd eveneens kampioen in 2e provinciale en dus werd het dubbel feest in onze sportloods. Met een piepjonge kern sprintte Chris Verhaeghe in zijn tweede seizoen als coach naar de eindmeet en werd tegen Grimbergen de champagne ontkurkt en promotie naar 1e provinciale gevierd. De kern werd aangevuld met Robin Pocket die terugkeerde na 1 jaar Bavi Vilvoorde. Met het duo Denys/Van Droogenbroeck blijven 2 sterkhouders van het B-team aan boord om onze jonge garde wat ervaring mee te geven om het behoud te garanderen.

Het D-team blijft in 2e provinciale waar Thomas Boterbergh de coaching overnam van Ad Reynders. De kern werd uitgebreid met U18/U21 spelers en is nu gewapend om beter te doen dan de 8e plaats van vorig seizoen. Top 5 moet er met deze brede groep zeker in zitten en ervaren rotten Mike Maingie en Joris Raeymaekers zullen opnieuw hun steentje bijdragen. 

Het Dames A team tenslotte wil ook beter doen dan vorig seizoen. De kern bestond quasi enkel uit jeugdspeelsters en dus werd veel leergeld betaald in 1e provinciale. Maar in haar 2e jaar als coach ziet Eline Dubin veel progressie en zal opnieuw met een brede kern gewerkt worden om top 5 te spelen. Met het aanwezige talent moet promotie naar landelijke er opnieuw in zitten, maar het is een proces dat tijd vraagt. Katrien Vercauteren doet er nog een seizoen bij en haar ervaring zal zeker bijdragen tot dit doel.

GEZONDE AMBITIE

Zo willen we vooral onze financiële koers blijven aanhouden waar we met de beschikbare middelen zo hoog en breed mogelijk willen mikken. Geen risicovolle avonturen van korte duur maar een stabiele groei en kwalitatieve vooruitgang van alle geledingen van onze vereniging.Het belang van de spelers maar ook alle ouders, familieleden en sympathisanten die we elk weekend samenbrengen op en naast het veld is de kern van ons bestaan: verenigen.We willen met BCAT op sociaal en sportief vlak een club zijn waar je je thuis voelt en die je niet wil verlaten. Een club waar we ambitie tonen maar ook rekening houden met het feit dat basketbal een spel blijft. En een spel is er om plezier aan te beleven.En dat plezier willen we graag organiseren voor onze 32 teams en supporters. We wensen dan ook iedereen in de basketbal community veel spelplezier en mooie momenten dit seizoen. 

 

Het bestuur van BCAT