20 jaar voorzitterschap: een terugblik

De site van Basketbal Vlaanderen staat vol data, waaronder 1 juli 2004. De dag waarop ik voorzitter van onze club werd. Dus ben ik even in het verleden gedoken om wat memorabele momenten onder de aandacht te brengen van 20 jaar voorzitterschap.

Op 11-jarige leeftijd begon ik te basketten bij ABC (Asse Basketbal Club) toen m’n vader voorzitter was. Ik speelde er tot 1999 bij het toenmalige DV8 Asse.

Dan verhuisde ik als speler naar BG Grimbergen (1e prov). om er samen te spelen met o.a. Rigo Gielen en Peter van Driquelle.

 

Voor de eeuwwisseling startte ik al met coaching en behaalde m’n Trainer B diploma. In 2000 werd ik door het toenmalige bestuur van BC Ternat gevraagd om de Heren A te coachen in 4e nationale. Ik was er al actief als coach van de U18 toen maar deze eerste coaching ervaring op m’n 27e bij seniors zorgde voor een drukke agenda. Coach Jan Snoeck nam erna over en ik plooide me terug op coaching en spelen bij de buren van Opwijk en Groot Bijgaarden.

In datzelfde jaar werden gesprekken opgestart om Ternat en Asse te laten samensmelten. Beide teams waren toen actief in 4e nationale en zo startte een nieuw hoofdstuk als fusieploeg.

Op 1 juli 2004 nam ik de rol op van voorzitter. Tot dan werd de fusieclub geleid door John Vander Mijnsbrugge en Jean-Paul Delcourt en scheerden we hoge toppen. Stap per stap werd een nieuwe basis gelegd voor een vernieuwde jeugdwerking. De basketschool werd toen ook opgestart en uitgebouwd onder impuls van Jeroen Van der Kelen en nieuwe jeugdcoaches werden aangetrokken.

 

De club groeide gestaag en het voordeel van meerdere sporthallen ter beschikking te hebben kwam van pas.Er werd ook een tweede seniorploeg opgestart onder de codenaam ‘Peirebie‘ waar veel vrienden uit Asse elkaar terugvonden in 3e provinciale. Dit team bulkte van het talent en wist snel een titel te pakken en legde zo de basis voor verdere integratie van jeugd bij seniors. 

In 2006 speelde het A-Team onder leiding van coach Toon Labbeke kampioen in 1e provinciale en zetten we de stap naar 2e landelijke. Ternat was de thuisbasis en 2 seizoenen later promoveerde ook het B-team naar 1e provinciale.

In 2009 werd promotie naar 1e landelijke verdiend afgedwongen en kort nadien vervoegden o.a. Rigo Gielen en Dennis Willegems ook het A-team.

In 2011 werd evenwel de tering naar de nering gezet en werd de A-ploeg ontbonden. Te weinig eigen talent om ons op dit niveau te kunnen handhaven en te hoge kosten dwongen ons even om een stapje terug te zetten. De B-ploeg werd de A-ploeg in 1e provinciale met o.a. Rigo & Dennis die als spelers de club trouw bleven. Datzelfde seizoen werd er direct de titel behaald en promotie.

In 2012 bevonden we ons opnieuw in 2e landelijke en ging het alsmaar beter op en naast het veld met het A-team. 2 Jaar later kwam er ook 2 G-Teams bij voor mensen met een fysieke en mentale beperking. Chris Deroo en Marc Renmans waren de trekkers van dit verhaal.

In datzelfde jaar zette de club ook opnieuw een stap vooruit met de uitbouw van de medische cel. Dankzij Osteopaat Bruno Janssens, sportarts Luc Itterbeek en kinesist Peter Dierckx werd een team van experts uitgebouwd die nu al meer dan 12 jaar de spelers bijstaan.

2015 was het jaar van de terugkeer van Toon Labbeke en trad het A-team aan met 3 bekende broederparen: Mehdi & Ismail El Hamzaoui, Oskar & Hendrik Eryatmaz en Elias & Jan Goyens.

Ook in 2015 werden de Masters opgestart. Een mooie naam voor de veteranen (+35 jaar) die in de eerste seizoenen behoorlijk wat prijzen pakten in de hoogste Brabantse divisie. Vorig jaar was een sabbatjaar voor dit team maar onder impuls van Shaun Jacobs en Mike Maingie brengen we dit team opnieuw in stelling volgend seizoen.

In het seizoen 2017/2018 verhuisden de heren A terug naar de sporthal in Asse. Maar ook sportief was er verandering want er werd besloten om als 3e in de rangschikking te stijgen naar 1e landelijke na overleg met de spelersgroep en coach Labbeke. Daar handhaafde BCAT zich behoorlijk gedurende de komende seizoenen.

Ook werd dan het damesteam opgestart met als coach Kris Dee. Ze promoveerden snel naar 2e landelijke maar komen nu uit in 1e provinciale met een piepjong team vol talent. Huidige coach Eline Dubin hing de schoenen aan de haak en samen met Katrien Vercauteren zijn ze de drijvende kracht achter de huidige dames & meisjeswerking die nu maar liefst 6 teams telt.

2020/2021 Werd het laatste seizoen van coach Toon Labbeke die in totaal 12 jaar bij de club actief was. Hij werd opgevolgd door Tom Vrijders die 1 seizoen later al promotie en de titel kon vieren na een historisch seizoen waarbij in eigen huis eerste achtervolger Hansbeke verslagen werd in de laatste seconden.

Het afgelopen seizoen was er een met veel uitschieters: Het A Team sloot het 2e seizoen af in Top Division 2 op een 5e plaats en zowel het B als C team speelde kampioen. Met 26 Teams en meer dan 600 leden is de club vandaag een stevige vereniging van veel mensen en talenten geworden.

Mensen verenigen rond basketbal is onze bestaansreden. De club is meer dan de som van de leden en sympathisanten. Het is een sociaal weefsel waar plezier en vooruitgang de ambitie zijn. Een club waar iedereen gerespecteerd wordt en die je niet wil verlaten. Er is een reden waarom ik ons logo een hand bevat. Er wordt niet enkel mee geshot maar het zijn handen die helpen, wuiven, wijzen, richting geven, op elkaar of samen klappend. Ook als schouderklopjes staan ze symbool voor onze werking met veel helpende handen.

Graag wil ik dan ook alle bestuursleden bedanken die mee aan de kar getrokken hebben de laatste 20 jaar en ook voordien. Ze hielden me soms tegen en stuwden me vaak vooruit in m’n enthousiasme: balans en geduld zijn mooie en noodzakelijke elementen.

Ook alle coaches die onze spelers en speelsters bijleerden wil ik graag een pluim geven evenals alle partners en sponsors die ons steunden. Ook alle ouders, vrijwilligers, scheidsrechters, tafeltaak-uitvoerders, helpende handen en supporters.Tenslotte nog een speciale dank aan beide gemeentes Asse en Ternat die ons volop steunen in onze ambitie.

Een club leiden kost veel tijd en energie maar die krijg ik elke week terug in veelvoud. Als ik zie wat we in 2 decennia met heel wat mensen hebben verwezenlijkt ben ik fier en dankbaar.

Daarom kijk ik samen met jullie volop uit naar het nieuwe seizoen waar het onze uitdaging blijft om de kwaliteit en sociale werking te bewaken en te blijven vooruitgaan waar we kunnen.

Fijne vakantie aan iedereen en tot snel op en naast het veld voor jaar 21.

M