Dames A 2.0 blikken terug en vooruit

Na enkele seizoenen in 2e landelijke werd het roer bij de dames omgegooid. De jeugdwerking van BCAT werd pas enkele jaren geleden onder impuls van Katrien Vercauteren en Eline Dubin extra leven ingeblazen. Zo werden er meisjes teams opgesteld tot en met U16 vorig seizoen.

Dit seizoen kwamen er enkele extra teams bij en zijn er momenteel 5 teams die uit jongedames bestaan.

Het M12 Team van coach Lieven Ndala beleefde in een taaie reeks een moeilijke start met slechts 1 win op 8 wedstrijden maar boeken wekelijks progressie. In deze categorie starten alle teams in niveau 3 en dus zal er na nieuwjaar wat meer balans in de reeksen zitten.

Het M14 B team staat onder leiding van startende coach Scott Engels die van de 10 wedstrijden er maar liefst 7 wist te winnen en zo enkel de Rode Leeuwen voor zich zag eindigen in niveau 3.

Het M14 A team wordt voor het tweede jaar gecoacht door Brecht Van Driquelle en telde slechts 1 nederlaag in niveau 2. Het eindigde op een gedeelde eerste plaats met Basket Tongeren.

Het M16 team staat dit jaar onder de leiding van Bart D’Haese die met 7 overwinningen op 10 matchen op een knappe 3e plaats eindigde in Niveau 3.

Het M19 team stond eveneens onder leiding van coach Bart die ook met dit team op de 3e plaats eindigde. Na nieuwjaar zal coach Peter Van Driquelle de M19 coaching van Bart overnemen omdat de combinatie van 2 teams te veel tijd in beslag nam. Dat betekent dat met Brecht en Jasper en dochter Lore er nu ook een 4e Van Driquelle bij BCAT zal actief zijn.

Na de degradatie vorig seizoen uit 2e landelijke sloeg BCAT een ander pad in en kreeg het A-team in 1e provinciale een nieuwe invalshoek en veel nieuwe gezichten. Het team bestaat voor 70% uit jeugd 30% en seniors. Dat betekent dat veel jongedames 2 wedstrijden per weekend spelen. Iets wat ook bij de U21 jongens vruchten afwerpt.

Van het team van vorig seizoen bleef enkel Katrien Vercauteren als senior aan boord en ruilde Eline een plaats tussen de lijnen in voor een nieuwe rol als coach. Maar deze piepjonge kern klikte van bij de start van het seizoen op en naast het veld. Dat uit zich evenwel nog niet direct in resultaten met slechts 2 overwinningen en 8 nederlagen.

Blessures van o.a. Katrien en Francesca gooiden roet in het eten maar met de recente komst van Nisrine lijkt de kern nu beter gewapend. Het verloor slechts met 3 punten van de leider in de competitie en andere nederlagen waren altijd zeer nipt. Vaak kropen tegenstanders in een zone waar ons jong team het wat moeilijk tegen heeft. In de 1/4 finale van de beker van Vlaams-Brabant komt het op 10/2 uit tegen leider Triton Leuven en op 1 wedstrijd is in de beker alles mogelijk.

De instroom van M12 helemaal tot aan seniors dames is dit seizoen echt ingezet en dat was een duidelijke ambitie van de club. De beleving in heel BCAT wordt hiermee verrijkt en de toekomst oogt op deze manier zeer mooi voor het damesbasket in heel de regio.