BCAT & Fundamental Basketball Kamp

Al meer dan 15 jaar verzorgt fundamental basketball de kampen voor BCAT. Sinds vorig jaar neemt onze U10 en damescoach Eline Dubin de coördinatie waar. De club mikt op 3 momenten waarop ze kampen aanbiedt: de zomer-, herfst- en kerstvakantie. Krokus en Pasen bleken na enkele organisaties minder succesvolle periodes. Ervaring leerde ons ook dat meer dan 3 opeenvolgende dagen een verhoogd risico op blessures met zich meebracht. Dus is in samenspraak met de medische cel beslist om de belasting te spreiden en te beperken. In die tijdsspanne zit ongeveer al 20 uur basketbal training vervat en dat komt dus overeen met 5 weken gewone training (indien je 2 x 2 uur per week zou trainen). Je leert dus op een korte periode bijzonder veel bij.

Elk jaar proberen we samen de stages bovendien wat interessanter te maken op inhoudelijk en structureel vlak en leggen we de focus op connectie tussen alle leden van 8 tot 18 jaar en op persoonlijke ontwikkeling. En dat zowel op fysiek als mentaal vlak. Vooral dat laatste is vandaag bijzonder belangrijk en dus zijn de ‘mental’ talks die we invoerden in de stages van 2023 een blijver. Ook mede geïnspireerd door de samenwerking die de club heeft met Smart-Mind, een consultancy bedrijf dat zich hierin specialiseert.

Met 120 deelnemers was deze driedaagse stage ook de meest succesvolle qua opkomst. Dankzij de gemeentelijke faciliteiten (4 terreinen / judozaal / cafetaria / TV room) kunnen we ook voldoende kwaliteit bieden aan deze kwantiteit. Groepen van 12 personen werden in een doorschuifsysteem ingedeeld en kregen een op maat gemaakt programma met verschillende topics.

Nieuw was de ‘Scheidsrechter Quiz‘ die door onze eigen Remko Walravens werd gegeven. Hij toonde verschillende videoclips waarbij hij spelers uitnodigde om moeilijke fases te interpreteren. Op die manier bouw je respect voor moeilijke beslissingen binnen een korte beslissingsspanne op en groeit ook de kennis van de ‘moeilijker’ te beoordelen fases.

We bedanken dan ook graag alle deelnemers en de ouders voor het vertrouwen, de organisatie van Eline en de inzet van de coaches. Noteer alvast 12, 13 en 14 augustus voor ons zomerkamp.

Tot dan,

Het bestuur en de sportieve cel van BCAT