BAVI vs BCAT: mooie geschiedenis en toekomst

Dit weekend staat het duel tegen Bavi Vilvoorde A op het programma. Zondag om 15 u staan beide Heren A teams tegenover elkaar in Top Division Men 2. En dat is op zich een prestatie voor BCAT.

Pakweg 15 jaar geleden was de kloof tussen beide clubs groot. Bavi is een naam als een klok in het Belgische basketbal met een geschiedenis is de hoogste afdelingen. Hun jeugdwerking is een schoolvoorbeeld voor menig club en al veel talent stroomde er door de handen van gedreven jeugdcoaches zoals Filip Herman, Pieter Pas en Alex Gillis. Ook vandaag heeft Bavi bij de jeugd een pak beloftevolle spelers in eigen huis die ze kunnen laten doorstromen in niveau 1.

Ons A-team heeft de laatste 15 jaar een mooie opmars gekend. In 2011 promoveerde het van 1e provinciale naar 2e landelijke waar het jarenlang een rol van betekenis speelde. In 2017 besloot het team in samenspraak met de spelers om te promoveren naar 1e landelijke toen het de kans kreeg. Ook daar reed BCAT een mooi parcours. Op 24 januari 2021 nam clubicoon Tom Vrijders de fakkel over van Toon Labbeke na het bewuste corona-seizoen. En in het eerste volwaardige seizoen als coach schreef die al geschiedenis door de titel te pakken in 1e landelijke.

Dat BCAT dit bewerkstelligt is te danken aan een beleid en cultuur die op meerdere peilers gestoeld is. Stabiliteit de de spelerskern is de allereerste. Kapitein Elias Goyens maakt al deel uit van de A-kern sinds 2015 en een jaar later vervoegde zijn broer Jan hem op 18-jarige leeftijd. Beiden waren ze afkomstig van … Bavi Vilvoorde. Ook Kevin Anneessens speelt al sinds 2013 voor BCAT en deze kern van 3 werd meer dan een decennium lang de as waar het team werd rond gebouwd. De beleving rond het team werd alsmaar beter met ‘Komen Eten’, memorabele ski-en weekend trips, bezoeken aan MooseBars en andere cultureel hoogstaande events. Beleving en vriendschap op en naast het terrein zijn key voor BCAT.

Daarnaast speelt coach Tom Vrijders een sleutelrol. De connectie met zijn spelerskern is uniek en deze dynamiek zorgt ervoor dat er ook in het tweede jaar in TDM2 onder zijn bewind fantastisch basketbal wordt gespeeld. Het record knuffels uitdelen en ontvangen staat steevast op zijn naam en de passie langs de zijlijn is ongeƫvenaard. Dit seizoen zag hij 2 wedstrijden in de slotseconden door de vingers glippen en dus staan we momenteel met 3 overwinningen en 4 nederlagen op een 8e plaats in de rangschikking.

Bavi telt 3 overwinningen en evenveel nederlagen en beide teams willen uiteraard graag die 4e gaan behalen. Dus kijken we dit weekend uit naar een echt Vlaams-Brabants ‘derby’ met vele bekende gezichten.

Misschien mag er door de jaren heen altijd wat animo geweest zijn tussen beide clubs, niets belet dat beide elkaar respecteren en samen met Aarschot en Leuven nog de enige TDM clubs van de provincie zijn. Allemaal met een focus op jeugdwerking en gekaderd in een realistisch financieel beleid. Ring TV zal bovendien dit uniek moment vastleggen voor de geschiedenis die we bij BCAT blijven schrijven.