Primeur voor BCAT: J16/18/21 in Niveau 1 na nieuwjaar

Zoals jullie wellicht weten werkt men bij Basketbal Vlaanderen al enkele jaren met niveau indelingen. Die indeling in 4 niveaus is gebaseerd op verschillende criteria die erop neerkomen dat je dat niveau moet ‘verdienen’. De basis voor niveau 1 en 2 zijn vooral sportieve prestaties in combinatie met het niveau van het A-team (provinciaal, landelijk of top division) en infrastructuur. Je mag van Basketbal Vlaanderen niet in zowel niveau 1 als 2 spelen met een team binnen dezelfde leeftijdscategorie. Bvb als je met het A-team niveau 1 speelt, kan je met B-team niet in niveau 2.

Via een ingewikkelde excel berekening werd bij de start van het seizoen uitgemaakt dat onze U16 en U21 teams in dat hoogste niveau mochten deelnemen. Dat betekent dat we bij de 18 beste teams van Vlaanderen horen en in 3 poules van 6 teams verdeeld werden. De U18 A werden in Niveau 2 ondergebracht. De topteams van alle Niveau 1 poules gaan na nieuwjaar verder in een nationale competitie waarbij ook over de taalgrens gespeeld wordt met de beste Waalse teams in de mix.

BCAT U16 A nam het in hun poule op tegen Oostende, Vilvoorde, Gentson, Waregem en Melsele-Beveren. Best pittige teams voor onze premiere op dit niveau maar waar we ons met 4 overwinningen op een mooie 4e plaats nestelden.

BCAT U16 B wonnen eveneens 4 maal in niveau 4 en ook dat bracht het team van coach Willegems op een 4e plaats in het klassement.

BCAT U18 A nam het in Niveau 2 op tegen Avanti Brugge, Wevelgem, Baasrode, Houtem en Wielsbeke en daar eindigde het met slechts 1 verliespartij op de eerste plaats die dus promotie afdwingt naar niveau 1. Ook dit team valt onder de hoede van coach Thomas en kan ook vooruitblikken naar pittige tegenstanders binnenkort.

BCAT U18 B behaalde onder leiding van coach Armand een mooie 2e plaats in Niveau 4. Het verloor slechts 1 keer op het veld van buren Merchtem maar door doelsaldo haalden ze net de eerste plaats niet.

BCAT U21 A viel bij aanvang van het seizoen net uit de boot van niveau 1 en belandde in de rangschikking op de frustrerende 19e plaats. Dus 1 plaats onder de 18 beste die in niveau 1 uitkomen. Maar op het laatste moment besloot Aarschot niet in Niveau 1 te willen spelen, en dus werd ons als eerste op de lijst de kans geboden om ons te meten met de beste van Vlaanderen. Daarin wachtten Donza, Kortrijk Spurs, Giants, Avanti Brugge en Melsele-Beveren. Veel kwetsuren gooiden wat roet in het eten en zo was een 4e plaats het hoogst haalbare.

BCAT U21 B haalde onder coach Jan Willems in Niveau 3 een zeer knappe tweede plaats na Erembodegem en zal dus ook in de terugronde zich mogen meten met Niveau 2 teams.

Dat maakt dat BCAT voor het eerst op basis van sportieve prestaties met 3 A-teams in Niveau 1 zal spelen na nieuwjaar. Maar we vergeten ook de mooie prestaties van onze B-teams niet die in de terugronde dus ook allemaal nieuwe tegenstanders zullen krijgen. Die nieuwe kalenders worden momenteel samengesteld door onze secretaris Guido Rooselaer die samen met zijn engelengeduld de planning volop aan het finaliseren is. Bedankt aan Guido voor dit huzarenstuk en ook aan alle coaches, vrijwilligers, scheidsrechters, sportieve en medische cel voor de goede zorgen tijdens deze heenronde. Laat de terugronde maar snel beginnen.