17 nieuwe Youth Officials bij BCAT

BCAT organiseerde op 8 januari een scheidsrechter cursus voor beginners: de Youth Official. Deze werd al eens 4 jaar geleden georganiseerd bij ons. Toen kwamen er maar liefst 108 personen op af en was dit succes echt een beetje overrompelend maar niet in de positieve zin. Basketbal Vlaanderen stuurde de inhoud van deze cursus ondertussen bij en beperkte het aantal deelnemers tot 30.

De problematiek van scheidsrechters is voldoende gekend in alle sporten. Er zijn er te weinig en ze worden ook niet altijd gerespecteerd. BCAT wil dit probleem mee helpen oplossen want het wordt nijpender elk seizoen.

Met Michail Al hadden we al een scheidsrechter van 23 jaar die momenteel al in landelijke afdeling seniors mag fluiten. Recentelijk behaalden ook Bram Vanden Bosch en de broers Remco en Yorben Walraevens hun diploma. En deze hebben de interesse aangewakkerd van heel wat jeugdspelers om de Youth Official cursus te volgen.

30 kandidaten tekenden present in de sporthal van Asse voor een theorieles van 2 uur, gevolgd door een 3-tal uren op het terrein. De opleiding werd op een zeer goede manier gegeven door jonge maar ervaren rotten Ellen Hendrickx en Jordi D’Oosterlink. De dag werd afgesloten met een examen. En daarin slaagde iedereen, ondanks het feit dat de vragen niet zo evident waren.

Dat betekent dat er 17 Youth officials nu in onze club zullen ingeschakeld worden in de planning van jeugdwedstrijden. Michail & Remco zullen deze ruwe diamantjes begeleiden zodat ze deze rol optimaal kunnen opnemen en er plezier aan beleven.

Bij deze willen we ook een warme oproep doen aan iedereen op en langs het terrein om hen te helpen en en te motiveren. We moeten als club verantwoordelijkheid opnemen en de rol van scheidsrechter naar waarde inschatten. Basketbal Vlaanderen mag dan wel sterke sensibiliseringscampagnes opzetten maar het start bij ons club-beleid en onze manier van omgaan met alle scheidsrechters.

Bedankt aan iedereen om daarmee te helpen.