BCAT Dames A: een stap terug en vooruit

Misschien een ietwat vreemde titel maar er bewoog veel bij onze dames. Het team startte met enkele nieuwkomers aan het voorbije seizoen onder impuls van nieuwe coach Nico Pervolarakis. Hij kwam over van Aalst en wilde in 2e landelijke een rustig seizoen beleven. Maar kwetsuren en wisselvallige prestaties maakten dat onze dames de Play Downs moesten spelen en daar verloor het enkele cruciale duels. Gevolg was een degradatie naar 1e provinciale Vlaams-Brabant en dat bracht veel verandering teweeg. Coach Nico verkoos om niet verder te gaan bij BCAT en dus zocht de club naar een vervanger. Die werd gevonden in eigen huis met Eline Dubin, die enkele weken geleden een punt zette achter haar carriere als speelster. Verschillende speelsters zochten jammer genoeg andere oorden op die hen toelieten in Landelijke te blijven spelen. Topscorer en sterkhouder Tine Wynants trok naar Willebroek (1e landelijke) en in haar kielzog vervoegden ook Emma Brahm, Eline Polspoel en Hanne Schroven haar naar diezelfde club. Het was dus opnieuw bouwen voor Eline Dubin in haar nieuwe rol.

Samen met Katrien Vercauteren werd een plan opgemaakt waarbij volop de kaart van de jeugd wordt getrokken. Beide dames zetelen in de sportieve cel en wilden volgend seizoen de doorstroming naar seniors van de eigen jeugd vooropstellen. Er waren afgelopen seizoen al M12, M14 en M16 meisjes maar volgend seizoen wordt ook een M19 team in stelling gebracht. Van die kern zullen verschillende meisjes ook een tweede wedstrijd bij de seniors gaan spelen om zo progressie te maken. Iets wat bij de U21 jongens eveneens succesvol werd doorgevoerd het voorbij seizoen.

Maar coach Eline rekent ook op enkele seniors om dit jong geweld wat te sturen. Na een pechseizoen besloot Katrien Vercauteren om zeer intensief te revalideren en volgend jaar te knallen. Iedereen weet wat een fitte Katrien aan een team kan bijbrengen en zij zelf kijk er enorm naar uit om terug tussen de lijnen te staan. Daarnaast komen 3 nieuwe speelsters het team versterken. Laura Wakwetolo komt over van Enghien (P1) en zal voor de nodige snelheid zorgen. Francesca Thiede komt van Rode-Leeuwen (P1) om ons onder de borden te versterken en Sonia Karaca herbegint na een sabatjaar. Zijn heeft ervaring in L2 en L1 bij Ganshoren opgedaan. Het wordt dus een mix van enkele ervaren seniors en jong geweld. Ideaal om snel en attractief basketbal te spelen. De seniors kern blijft zeer beperkt en dus hoopt coach Eline vooral gezond te blijven. “Het wordt sowieso een overgangsjaar. We gaan van een ‘ge├»soleerd’ dames A team naar een nieuwe visie: een team waarin geleidelijk jongeren uit de eigen jeugd gaan integreren. Talentjes als Kayla Verhoeven moeten we volop de kans geven om zich te ontwikkelen en met twee M14 teams volgend seizoen zit er ook een nieuwe lichting aan te komen. De M14 A van coach Brecht Van Driquelle speelde afgelopen seizoen de bekerfinale en dus is het kwestie van wat geduld te oefenen. We zitten in een transitie maar de toekomst oogt mooi binnen BCAT. Op termijn opnieuw naar landelijke? Zeker en vast. Maar we gaan niets forceren. We bekijken het seizoen per seizoen en willen met onze meisjes en dameswerking ons onderscheiden in deze regio.”, aldus coach Dubin.